Brukar du rekrytera själv? Eller använder du en rekryteringsfirma? Varför? Ja, det kan finnas många anledningar till svaret, oavsett vilket det är. Själv är jag en förespråkare av att varje organisation ska rekrytera nya kollegor på egen hand. Jag är nämligen övertygad om att ingen annan kan veta lika mycket om fördelarna med att arbeta i just den organisationen, som någon som faktiskt gör det. Och är jag en kandidat som söker jobb vill jag naturligtvis träffa någon som kan berätta om det. Som jag kan ställa frågor till, som jag kan känna av om jag tror jag passar ihop med och mycket annat. Det är EN av mina anledningar.

En annan anledning är också att en blivande kollega säkert bäst kan avgöra huruvida den person som söker jobb kommer att trivas på den rekryterande arbetsplatsen. Och intervjun bör självklart ske där huvuddelen av arbetet ska utföras, för även en sådan sak ger ett intryck och skapar en känsla av om jobbet är rätt eller inte.

Jag vet inte vad det är som gjort att det blir allt vanligare att lägga ut sin rekrytering på andra. Tidsbrist är stark anledning enligt flera jag pratat med, men vad kan rimligen vara viktigare än att rekrytera nya medarbetare?? Tyvärr är också många osäkra och tror att andra är bättre än de själva på rekrytering. Varför då? Att rekrytera är en arbetsuppgift som även den görs med hjälp av en metod och med verktyg som gör jobbet enklare. Inte så svårt alls att lära sig. Speciellt om man har ett sådant verktyg som PDP-systemet, men även utan ett sådant ”specialverktyg” kan ett bra arbete göras.

Eftersom jag vet hur man gör, har en kanonbra metod och har den inställning jag har, så håller jag just nu på att skapa en webbutbildning i hur man rekryterar. Jag tycker det är ett för viktigt arbete för att lägga ut på någon annan, oavsett ur duktig den personen än är. Att jobba på arbetsplatsen där jobbet finns, trumfar allt!

Jag har själv jobbat med rekryteringar på en mängd olika sätt. Jag har varit jobbcoach, rekryterande chef, HR-chef som rekryterade åt andra chefer, betald rekryterare åt andra företag i Sparringpartner och självklart har jag ju själv sökt jobb. Ibland via rekryterings-företag. Jag har i vissa fall fått jobbet och andra fall inte blivit den som valdes och generellt är min uppfattning (liksom uppfattningen hos många, många av dem som jag jobbcoachat) att rekryteringsföretag inte är lika roliga att ha att göra med som företaget självt.

Jag tror att många beställare som betalar mycket pengar för sina rekryteringar, skulle bli chockade om de får höra hur kandidaterna ibland blir behandlade. Inte av alla rekryterare så klart och här kan ju även de som rekryterar själva göra misstag. Men inte efter att ha lärt sig min metod! I den metoden är kandidaterna stjärnorna och hur de blir behandlade är jätteviktigt. Om inte annat för att även om de inte är intressanta för den här tjänsten kan de vara en kund imorgon! Och vara intressanta för nästa lediga tjänst. Dessutom skriver de på sociala medier och pratar med vänner. Så kandidater är ALLTID viktiga!

Det blev ett långt inlägg det här och jag har mycket mer att säga och lära ut och det kommer jag göra både i en kortare gratiskurs, i en rejäl webbutbildning och till slut också i den webbutbildning i PDP-systemet som ligger och väntar på att bli skapad. Till dess, hör av dig om du är intresserad av någon av dessa utbildningar eller håll utkik på hemsidan, för snart dyker de upp där! Och vill du få hjälp tidigare än så, slå mig en signal så kör vi en crash course på telefonen! Kom ihåg, dina rekryteringar är alldeles för viktiga för att lägga i händerna på någon annan!!