Gissa vad det handlar om? Processer så klart! Du har en kund som har ett behov och du vet helt säkert VAD hen behöver. Du har också trimmat processen kring HUR det ska göras så nu är den supereffektiv. Men har du funderat på VEM som ska göra den? Sista steget i en kanonprocess är att välja RÄTT PERSON för uppgiften. För att uppnå treenigheten arbetsglädje, effektivitet och kvalitet. Tre ord jag älskar!

Varför frågar jag? Är det inte självklart? Nja, i mitt tidigare liv som operations manager gladde jag mig åt att få jobba med ”Lean production” eftersom jag går i gång på att få göra processer enklare och smidigare. Så det blir rätt direkt (eftersom jag också ansvarade för kvaliteten och ekonomin). Vad jag reflekterar över idag är att jag då aldrig funderade speciellt mycket på vem som sedan skulle utföra jobbet. Om den personen tyckte det var en uppgift som hen i sin tur gick i gång på. Ändå tyckte jag att vi hade uppnått bästa ”pang för pengarna”.

Idag tänker jag annorlunda. Nu inser jag att jag på något sätt såg alla som ”likadana” om de hade samma utbildning och liknande erfarenhet. Men alla människor är ju olika, på en mängd olika sätt! Och det ger oss möjligheter! Med olika favorituppgifter och olika läggning blir varje enskild person en fantastisk tillgång för arbetsgivaren. Med rätt uppdrag och fokus.  Och först då har vi nått ända fram tycker jag. Det finns flera olika modeller för hur vi ska få en effektiv verksamhet, men alla jag känner till fokuserar på VAD och HUR. Alla utelämnar VEM. Och i VEM:et finns det så mycket ökad arbetsglädje (i kombo med ökad lönsamhet) att vinna!

Så hur gör du? Har du funderat på om du själv gör det du är bäst på och bidrar mest med? Och om du chef eller teamledare och fördelar arbetsuppgifter, funderar du på vem i teamet som får mest energi av dem? Dela gärna dina tankar och erfarenheter!

 

Ingen alternativ bildtext i den här bilden